Uluslararası Girişimcilik Konferansı Yapıldı

/ / Manifesto Blog

Borsa İstanbul, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, bu yolla girişimci ve bunlara yatırım yapan yatırımcı sayısının artırılması, ekosistemin büyütülmesi, istihdam ve inovasyon sağlamaya yönelik çalışmaları kapsamında, bu konuda dünyanın önde gelen üniversitelerinden California Üniversitesi, Berkeley işbirliğiyle düzenlediği uluslararası konferans İstanbul’da yapıldı.

“Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye’ye Bölgesel ve Küresel Bakış” adı altında düzenlenen konferansa, TC Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı.

Ali Babacan yaptığı konuşmada, 2008-2009 krizinden sonra krizden çıkış konusunda girişimciliğin önemine dikkat çekerek, “G 20 Dönem Başkanlığını alacağımız 1 Aralık tarihinden itibaren girişimcilik konusuna özel önem vereceğiz” dedi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan da, Borsa İstanbul olarak finansal zorlukları aşmak ve ülkemizde 9 bin yıllık tarihsel süreç içerisinde gelişmiş kök salmış, ahilik teşkilatıyla bir değerler zinciriyle kendisini ifade etmiş girişimciliği hayata geçirmek, potansiyeli aktive etmek için Özel Pazar adıyla bir girişim başlattıklarını bildirdi.

California Üniversitesi, Berkeley gibi saygın, akademik araştırma ve eğitim kurumlarıyla yapılacak işbirliğini son derece önemsediklerini belirten Dr. M. İbrahim Turhan, “Umarım bu konferans bundan sonra kalıcı hale gelecek, stratejik ortaklıkların, ortak çalışmaların temelini oluşturacak” dedi.

Borsa İstanbul, California Üniversitesi, Berkeley Orta Doğu’da Girişimcilik ve Kalkınma Programı işbirliği, Türk Hava Yolları ve Turkcell’in resmi sponsorluğuyla “Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye’ye Bölgesel ve Küresel Bakış” adı altında düzenlenen uluslararası konferans, 23 Ekim 2014 Perşembe günü, Raffles İstanbul Hotel’de yapıldı.

Konferansın açılış oturumunda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimcilik kavramının 2008-2009 krizinden sonra krizden çıkışın en önemli araçlarından birisi olarak göründüğünü kaydetti. Bu konuda başarılı ülkelerin krizden çıkış konusunda daha başarılı bir performans sergilediklerini anlatan Babacan, “Büyüme istihdam diyorsak girişimcilik bunun kaynağı” diye konuştu.

Küresel ekonominin hala güçlü bir toparlanma trendine giremediğini, gelişmiş ülkelerden ABD’nin güçlü ekonomisi başarılı bir performans sergilerken, Avrupa ve Japonya’da ekonominin kırılgan seyrettiğini belirten Ali Babacan, küresel ekonomilerde gelişmekte olan ülkelerin payının artarak devam edeceğine kaydetti.

Ali Babacan, “Böyle bir ortamda Türkiye G 20 Dönem Başkanlığını 1 Aralık tarihinden itibaren üstlenecek. İşte biz dönem başkanlığımızda hangi konulara ağırlık vereceğiz diye baktığımızda özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunu G 20’deki ortaklarımızla paylaştığımızda onlar da çok olumlu karşıladı. Dolayısıyla girişimcilik konusunda özel bir gündem maddesi oluşturmanın önemini vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

İstihdam dendiğinde KOBİ’lerin bu konudaki payının önemini vurgulayan Ali Babacan, yine daha ileri teknoloji ile büyüme sağlanacaksa bunun KOBİ’lerle ve genç girişimcilerle sağlanacağını söyledi.

 

Girişimciliğin ABD’de, Avrupa’ya göre daha yaygın ve daha iyi sonuçlarının görüldüğünü anlatan Ali Babacan, şunları söyledi:

“Özellikle Kaliforniya’da Berkeley’in bulunduğu Silikon Vadisi denilen bölge ileri teknoloji, girişimcilik dendiğinde ilk akla gelen yer oluyor. Biz hükümet olarak 2002’den bu yana bu konuya çok büyük önem veriyoruz. Sayın Başbakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın bakanlarımız ve ben o bölgeyi sayısız kereler ziyaret ettik. Öğrenecek çok şeyler var Türkiye’deki girişimcilik ile ilgili zaten hazır olan mayayı daha bilinçli bir şekilde nasıl sonuç alınabilir şekle dönüştürebiliriz. En önemli korulardan bir tanesi…

Genç ve büyüyen bir nüfusa sahip olarak halkımız bu konuya son derece müdahildir. Fakat şunu da dikkate almak gerekiyor ki; girişimcilik deyince sadece küçük şirketler, yeni işe başlayan kuruluşlar değil büyük şirketler içinde de girişimcilik ruhunun sönmemesine dikkat etmek gerekir. Büyük kuruluşlar, şirkeler kendini yenilemeyen, sürekli yeni ve farklı hizmetlerle müşterilerinin karşısına çıkamayan büyük şirketlerin çok kısa bir sürede etkilerini kaybettiklerini görülüyor. Büyük şirketler içerisinde girişimcilik ruhunun korunması yine önem verilmesi gereken ayrı bir alan.”

Türkiye’de melek yatırımcılık sistemini de kurduklarını belirten Ali Babacan, “254 tane sertifika almış melek yatırımcımız var. Bir melek yatırımcı, bir girişimci ile ortak olduğu zaman koyduğu paranın yüzde yüzü vergi matrahından düşüyor. İkinci önemli teşvik ise çıkma zamanı geldiğinde sermayesine kazandırdığı para tamamen vergiden istisna oluyor” dedi.

Ali Babacan, doğal olarak melek yatırımcıları izleme ve denetleme mekanizması da kurduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Topraklarında Girişimcilik Kültürü

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, California Üniversitesi, Berkeley Orta Doğu’da Girişimcilik ve Kalkınma Programı Danışma Kurulu Üyesi Dr. M. İbrahim Turhan da, Türkiye’nin son dönemde dünyada öne çıkan yönlerinden birisinin ilkesel davranmaya önem vermesi olduğunu belirterek, bu ilkeler arasında eşitlik ve adaletin ön plana çıktığını belirtti.